044 987 0979

Ainontie 10

01630 Vantaa

info@lvituikku.fi

5 YLEISINTÄ ONGELMAA VIEMÄRISSÄ

Viemäriongelmien ratkaisut

Tiedätkö missä kunnossa viemärisi ovat?

Me autamme

1. HAISEVA VIEMÄRI

Viemäri haisee? Keittiön viemäri haisee? Hajulukko haisee?

Vajaakuntoinen viemäri haisee pahalle ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Viemärin aiheuttamat hajuongelmat ovat yksi yleisimmistä kodin sisäilman laatua heikentävistä yksittäisistä tekijöistä.

Viemärin haju omakotitalossa tai taloyhtiön asunnossa on epämiellyttävää. Nenään pistävä mätä löyhkä ja paha haju ovat vakavia terveys- ja viihtyvyyshaittoja.

Viemärin haju viestittää usein siitä, että viemäriin on päässyt syntymään tukoksia tai viemäri on kuivunut. Lisäksi myös viemäriputkien tiivisteiden pettäessä saattaa ilmaan vapautua haisevia kaasuja.

Hajulukko haisee - Mistä se johtuu?

Viemärin hajulukko haisee silloin, kun viemäriä ei käytetä ja hajulukko pääsee kuivumaan. Hajulukkoja on altaiden viemäreissä ja lattiakaivoissa. Hajulukko toimii oikein vain silloin, kun siinä on vettä. Hajulukon toinen nimitys on tästä syystä vesilukko.

Kuivuneesta hajulukosta tulee viemärin tuuletusputkeen kuuluvia hajuja. Viemärin haju asunnossa on kovempi silloin, kun käytetään liesituuletinta tai huippuimuria.

Tästä ongelmasta selviää laskemalla vettä altaaseen tai lattiakaivoon, jolloin sen hajulukko täyttyy vedellä. Vesilukko estää viemärin hajun pääsemisen huoneilmaan. Ja viemärin tuuletus tapahtuu sieltä mistä sen kuuluukin – veimärin tuuletusputkesta.

Keittiön viemäri haisee - Miksi?

Ruokaöljyt, rasvat, saippua, ruoantähteet ja muu orgaaninen jäte saa mädäntyessään aikaan viemärissä kemiallisen reaktion, jonka lopputuotteena muodostuu putkia haurastuttavaa kananmunalta löyhkäävää rikkivetyä.

Viemäriin kertynyt hiljalleen mädäntyvä orgaaninen jäte on kinkkinen riesa, joka on omiaan aiheuttamaan putkistoon sitä syövyttäviä tukoksia.

Viemärin haju voi kulkeutua asuntoon myös puhki syöpyneestä tai ruostuneesta valurautaisen viemäriputken reiästä. Muoviputkeen on voinut tulla halkeama keskelle putkea. Tai muoviputkien liitoskohdat ovat pettäneet joko mekaanisesti tai niissä on asennusvirhe jo alun alkujaan.

Haiseva viemäri - Mitä sille voi tehdä?

Viemärin haju ei ole koskaan terveellistä. Viemärissä muodostuu kaasuja, joka pääsee sisäilmaan, jos hajulukko vuotaa tai viemäriputkessa on reikä tai halkeama. Viemärikaasut aiheuttavat monia terveyshaittoja. Viemärissä olevasta reiästä pääsee samalla myös kosteutta talon rakenteisiin.

Ilmassa leijailevaa häiritsevää viemärin hajua ei kannata peittää hajusteilla, vaan hajun syy pitää ensisijaisesti pyrkiä selvittämään. Mikäli esimerkiksi helpot kotikonstit, kuten veden laskeminen kuivuneeseen lattiakaivoon tai hajulukon puhdistaminen eivät auta pahasta hajusta eroon pääsemisessä, on syytä hakeutua ammattilaisen puoleen.

2. VIEMÄRI TUKOSSA

Keittiön viemäri tukossa? Lattiakaivo tulvii ja haisee? Viemäri ei vedä?

Tukossa oleva keittiön viemäri voi aiheuttaa vesivahinkoa paljon kalliimman viemärivahingon. Keittiön viemäri on pian tukossa, jos viemäriin laitetaan sinne kuulumatonta tavaraa. Tukossa oleva lavuaari estää keittiön normaalin ja turvallisen käytön. Ruoanlaitto ja tiskaaminen on mahdotonta, koska hanaa ei voi käyttää normaalisti.

Ruoantähteet ynnä muu orgaaninen jäte saa putken kuin putken helposti tukkoon. Viemärin virheellisestä käytöstä johtuviin ongelmiin törmää myös uusissa, jopa alle viiden vuoden ikäisissä, taloissa.

Keittiön viemärin ollessa tukossa astianpesukoneen poistovesi tulvii lattialle. Jos viemäri ei vedä, täytyy heti ensimmäisenä sulkea vesi ja sitten avata tukos, sillä vesivahingon riski kasvaa mitä kauemmin putki on tukossa.

Viemäri ei vedä - Mistä se johtuu?

Viemäri voi mennä tukkoon niin pahasti , että se ei vedä lainkaan. Esimerkiksi wc-istuinta huuhdeltaessa vessan pönttö täyttyy kokonaan jätevedellä. Ongelma ei ole välttämättä wc-istuimessa.

Monesti viemäriputki on kauempana niin tukossa, että lisä huuhteluyritykset saavat wc-istuimen tulvimaan lattialle. Jätevesi kastelee ja saastuttaa lattian. Tulviva jätevesi voi kulkeutua myös viereiseen huonetilaan.

Pesuhuoneen kynnyksen yli tulviva jätevesi kastelee viereisen tilan lattian. Jätevesi kulkeutuu lattian ja lattialistan välistä talon rakenteisiin, kastellen ja saastuttaen ne. Viemärivahinko on valmis.

Lattiakaivo tulvii ja haisee - Miksi?

On vaarallista, jos lavuaari tai lattiakaivo on tukossa ja lattiakaivo tulviii pesuhuoneen lattialle. Altaille ja lattiakaivoille tulee viemäriverkostossa pienemmät putket, näiden putkien tukkeutuminen aiheuttaa välittömän vesivahingon riskin.

Lattiakaivo haisee pahalle, kun hiukset, rasva, saippua ja muu orgaaninen jäte kertyy ajan kuluessa lattiakaivon hajulukkoon. On kuitenkin hyvä varmistaa tässä tapauksessa, että lattiakaivo ei vuoda läpi lattiarakenteisiin jätevettä.

Vanha valurautainen lattiakaivo on voinut ruostua puhki tai uuden kaivon korokerenkaan ja tiivisteen välistä tihkuu vettä talon lattian alle.

Viemäri tukossa - Mitä sille voi tehdä?

Jos viemäri on tukossa, pienemmät tukokset voi yrittää ratkaista itse. Wc-paperista tukossa olevaa wc-istuinta voi varovasti yrittää avata itsekin esimerkiksi wc-harjalla. Lavuaarin ja lattiakaivon tukoksen voi yrittää avata tekemällä ohjeiden mukainen hajulukon puhdistus.

Tarvitset sitten apua tai et, toimimalla ajoissa säästät itsesi joka tapauksessa kalliilta vesivahingolta. Nyrkkisääntönä on, että mitä syvemmällä tukos on, sitä paremmalla syyllä kannattaa kutsua paikalle ammattilainen avaamaan tukkeutunut viemäriputki.

3. PULPUTTAVA JA ÄÄNEKÄS VIEMÄRI

Keittiön viemäri pulputtaa? WC pönttö pulputtaa? Lattiakaivo pulputtaa?

Jos keittiön viemäri pulputtaa, pulputtava ja äänekäs viemäri ei korjaannu viemärinpuhdistusaineella. Pulputtava ääni on usein merkki pahasta ongelmasta viemärin toiminnassa. Pesualtaan hajulukko voi olla tukossa, jolloin hajulukon voi yrittää puhdistaa itsekin, kunhan muistaa noudattaa valmistajan ja taloyhtiön antamia ohjeita.

Joissakin taloyhtiöissä hajulukon puhdistaminen on isännöitsijän ja huoltoliikkeen vastuulla. Ja pulputtavan viemärin tosiasiallinen ongelma ei korjaannu koskaan viemärin puhdistusaineella.

Lisäksi nämä puhdistusaineet aiheuttavat tuhoja viemäriputkille. Niillä voi saada hetken helpotusta, mutta ei koskaan pitkäkestoista ratkaisua ongelmaan.

Viemäri tai lattiakaivo pulputtaa - Mistä se johtuu?

Viemärin pulputtava ääni saattaa kuulua lattiakaivolta. Vesi tulvii lattialle ja lattiakaivo ei vedä vettä peseytymisen aikana. Ongelma voi ilmetä yhdessä tai useassa tilassa, jossa on lattiakaivo.

Tulvivasta lattiakaivosta saattaa nousta pesuhuoneen lattialle pahanhajuista ja hyvin epämiellyttävän näköistä moskaa. Tämä on merkki tukoksesta viemäriputkessa.

Tukkeutunut viemäri ja tulviva vesi saastuttaa lattian ja vuodon jatkuessa pitkään kosteus siirtyy rakenteissa orgaanisiin aineisiin. Näin syntyy mikrobikasvusto, ja rakenteiden pilaantuminen aiheuttaa home-oireita asukkaille.

WC pönttö pulputtaa - Miksi?

Viemärin pulputus voi kuulua myös wc-istuimella. On hyvin epämiellyttävä käyttää sellaista wc-istuinta, joka ääntelee itsekseen siinä istuessa.

Pulputus voi olla seurausta wc-istuimelta lähtevän viemäriputken toimimattomuudesta. Pulputtava viemäriputki voi olla menossa tukkoon tai on jo tukkeutunut lähes kokonaan.

Tukkeutuvassa viemärissä jäteveden liikkuminen lakkaa kokonaan. Kokonaan tukkeutunut viemäri alkaa vuotamaan putkiston heikoimmista ja puhki menneistä kohdista rakenteisiin saastuttaen ne kokonaan.

Pesuhuoneen tai keittiön viemäri pulputtaa - Mitä sille voi tehdä?

Pulputtavaa viemäriä ei kannata unohtaa tai jättää oman onnensa nojaan, vaan pulputtavan äänen syy pitää ensisijaisesti pyrkiä selvittämään.

Pulputtavan äänen voi paikantaa itsekin, mutta varsinaisen ongelman aiheuttajaa ei saa selville helpoilla kotikonsteilla. Pulputtavasta äänestä pääsee eroon kääntymällä ammattilaisen puoleen.

4. VESIPUTKISTON JÄÄTYMINEN

Viemäri jäässä? Viemäri ei vedä? Viemäriputket jäässä?

Viemärin jäätyminen aiheuttaa vuotoa talon rakenteisiin ja ulkopuolella maa-aineksia valuu viemäriin. Suomen talven kipakat paukkupakkaset ovat rasite myös putkistolle. Ei ole mitenkään tavatonta, että kovalla pakkasella viemärit ja vesiputket jäätyvät, minkä seurauksena myös veden tulo lakkaa tyystin.

Vanhojen rintamamiestalojen seinissä ja yläpohjassa on käytetty eristeenä sahanpurua. Talot on rakennettu pienellä budjetilla. Kaikki rakennusmateriaalit on pyritty saamaan mahdollisimman halvalla.

Myöhemmin 1960 luvulla talojen eristeeksi tuli mineraalivilla. Eristevahvuudet ovat kasvaneet seinissä tuon ajan 10 senttimetristä tämän päivän jopa puolen metrin eristevahvuuksiin. Melkein sama kehitys on yläpohjissa, johon laitetaan nykyisin jopa 70 cm vahvuudella eristettä.

Viemäriputket jäätyvät - Mistä se johtuu?

Lattioiden eristämisessä on tapahtunut samanlaista kehitystä. Betonilattioihin ei laitettu ennen eristettä välttämättä lainkaan. Nykyisin ei saa rakennuslupaa, jos eristevahvuus ei ole sallittujen määräysten mukainen.

Kaikkiin näihin taloihin on kuitenkin vedetty vesijohdot ja viemärit. On selvää, että lämpimässä tilassa viemärit pysyvät sulana paremmin kuin eristämättömässä tilassa. Huonosti eristetyssä tilassa viemäri voi jäätyä talvella umpeen.

Lämpötilanvaihtelut rasittavat ja koettelevat kodin vesiputkistoa toden teolla, kun putket vuorotellen laajenevat ja kutistuvat. Pakkasten vihdoin koittaessa kannattaa varmistaa, etteivät putket pääse jäätymään ja pahimmassa tapauksessa lopulta rikkoutumaan.

Viemäri ei vedä talvella - Miksi?

Viemärit voivat jäätyä myös talon ulkopuolisella piha-alueella. Etelä-Suomessa talvella ei ole suojaavaa ja eristävää lumipeitettä. Paljaalla pihalla pakkanen pääsee puremaan syvälle maahan. Routa jäädyttää viemäriputket umpeen, umpeen jäätynyt viemäri ei vedä.

Talon ulkopuolella rikkoutuneeseen viemäriputkeen valuu ympärillä olevaa maa-ainesta tukkien viemärin lopulta kokonaan. Viemäriputken sisällä oleva jätevesi laajenee ja poksauttaa ympärillä olevan viemäriputken rikki.

Viemäriputki voi haljeta kokonaan, siihen voi tulla reikä tai jäätyvä jätevesi rikkoo putken mutkan tai liitoskohdan. Jäätynyt viemäriputki pitää vaihtaa tai korjata. Viemärin sulatusta ja viemärin avausta ei kannata lähteä kokeilemaan vanhan kansan konstilla – suolalla. Sulaessaan viemäriputki alkaa vuotamaan sisällä talon rakenteisiin.

Viemäri jäässä - Mitä sille voi tehdä?

Runsas lumipeite itsessään on ensiluokkainen eriste, joka suojaa putkia jäätymiseltä. Siksi lumettomana talvena voikin olla syytä peittää putkireitit erillisellä eristysmateriaalilla. Sisätiloissa tulee lisäksi huolehtia siitä, että rakennuksen lämmitys on kunnossa eikä vuotoilmaa esiinny.

Ihan viimeisenä kikkakolmosena toimii myös veden hiljainen valutus vesihanasta, jolloin virtaava vesi hidastaa luonnollisesti putkiston jäätymistä. Mutta tätä keinoa käyttäessä, putkimies pitää olla jo tilattuna paikalle.

5. PIHA TULVII VEDESTÄ

Piha tulvii vedestä? Salaojat tukossa? Sadevesikaivo tukossa?

Piha tulvii vedestä, kun viemäri on tukossa sekä sadevesikaivo ja vesiputket eivät vedä. Talojen ulkopuoliset sade- ja sulamisvedet ohjataan tontin rajalla kulkeviin kuivatusojiin tai rännikaivon ja sadevesikaivon sekä salaojien ja salaojakaivojen kautta kunnalliseen hulevesiverkostoon.

Hulevesiverkosto on kunnan vastuulla, mutta tontin omistajan vastuulla on tontille satavat ja sulavat vedet. Talon maanpinnan alapuoliset rakenteet pidetään kuivina salaojilla.

Salaojat johdetaan tontilla kokoojakaivoon, josta ne ohjataan edelleen tontin rajalla kunnan hulevesiverkostoon. Katolle satava vesi ohjataan sadevesijärjestelmään ja tontin piha-alueiden vesi ohjataan tontilla oleviin sadevesikaivoihin.

Sadevesikaivo tukossa - Mistä se johtuu?

Mikäli kotipihasi muistuttaa vesisateen jälkeen pientä järveä siitä huolimatta, että sadevesikaivo ja rännikaivot olisikin jo kertaalleen puhdistettu. Syytä kannattaa lähteä selvittämään tarkastuttamalla sadevesiputket perinpohjaisesti.

Yleisin syy sadevesikaivojen yllättäviin tulviin löytyy putkistossa olevasta tukoksesta, joka estää veden virtauksen putkessa.

Sadevesiviemäriin kulkeutuu sadevesien mukana monenlaista roskaa. Joskus tukos voi aiheutua tahallisesti tai tahattomasti sadevesiputkeen tai sadevesikaivoon joutuneesta vierasesineestä. Tällaisia voivat olla kivet, lelut tai puutarhajätteet.

Salaojat tukossa - Miksi?

Salaojaputkissa on pienen pieniä reikiä luontaisesti, mutta näistä reiístä putkiin pääsee veden lisäksi hiekkaa ja maaperän hienoaineksia.

Putket voivat mennä ajan kuluessa kokonaan tukkoon, jolloin piha tulvii vedestä. Kaivot eivät vedä ja putkissa ei kulje vettä. Voi olla, että maaperä on liikkuessaan irrottanut putket liitoksistaan. Irronneista putkiliitoksista putkiin on päässyt putkia ympäröiviä irtoaineksia.

Jokainen vesisade huuhtoo putkien ympäriltä maa-aineksia putkiin. Koko putkisto ja ympäröivä maa voi romahtaa ja aiheuttaa ympäröivälle maaperälle ja rakenteille sortumisvaaran.

Pihaviemäri tukossa - Mitä sille voi tehdä?

Etelä-Suomessa sataa vettä keskimäärin noin 650 millimetriä vuodessa. Tämä vastaa normaalikokoisella tontilla useaa säiliöautollista vettä vuodessa. Onko talon rakenteille yhdentekevää mihin nämä vedet päätyvät?

Kuvauttamalla sadevesiputket saadaan nopeasti ja vaivattomasti paikallistettua todellinen ongelma ja sen täsmällinen sijainti. Kun salaojat ja sadevesiviemäri vetää, piha-alue säilyy turvallisena ja viihtyisänä sekä talon rakenteet kuivina.

Jos mikään yllämainituista ei vastaa mahdollista viemäriongelmaasi, niin kerrothan siitä meille tällä
Ota yhteyttä-lomakkeella.

Ota yhteyttä

Huolettaako viemäriputkien kunto?

Älä turhaan murehdi – Tilaa viemärin kuvaus LVI Tuikulta

Tukossa olevan viemärin ja huonosti toimivan viemäriputkiston kuntokartoitukseen kannattaa lähteä varhaisessa vaiheessa!

 • Varhaisella kuntoselvityksellä poistat toimimattoman viemärin riskin.
 • Poistat riskin viemäreiden kunnosta, kuntotarkastuksessa selviää viemäriputkien laatu ja todellinen nykyinen kunto!
 • Tieto viemäreiden kunnosta auttaa sinua varautumaan tulevaisuuteen.
 • Saat pitkän tähtäimen suunnitelmaan luotettavan ja ajantasaisen tiedon kiinteistösi viemäreiden kunnosta.
 • Varhaisilla toimenpiteillä säästää kallista aikaa ja kustannuksia!
 • Suojelet oman kiinteistösi arvoa ja ihmisten terveyttä, kun varmistat talosi viemäreiden toiminnan!
 • Asut huolettomasti ja mukavasti, kun viemäri toimii oikein.
 • Arki on viihtyisää, kun talon tekniikkaa toimii taustalla lähes huomaamatta ja saat keskittyä itselle tärkeisiin asioihin ja ihmisiin.

Huolettaako viemäriputkien kunto – pyydä meiltä tarjous viemärikartoitus kuvauksesta alla olevan painikkeen kautta!

Tai soita heti!

Tuomo Siurua – 044 241 0655

Tai

Tuure Pitkälä – 044 987 0979

Viemärin riskikartoitus

Viemärin kuntokartoitus selvittää viemärin riskit, todellisen kunnon ja ongelmakohdat

Haluatko luotettavaa tietoa asuntosi ja talosi viemäriputkien kunnosta – viemärin kunto- ja riskikartoituksella? Haluatko varautua tulevaisuuteen ja tehdä pitkän tähtäimen suunnitelman kiinteistölläsi?

Poista kalliin viemärivahingon riski ja tee pitkän tähtäimen suunnitelma kiinteistösi parhaaksi.

Saat viemärin kuvauksesta itsellesi videon puhtaana kuvatusta viemäristä. Teemme viemärin kuntokartoituskuvaukset vain huuhdeltuihin viemäreihin. Videolta voit katsoa itse ja kiinteistösi päätöksistä vastaavien kanssa videokuvaa viemäreiden kunnosta.

Saat viemärin kuvauksesta kirjallisen kuntoraportin, jossa selviää:

 • Kiinteistön ja kuvauskohteen tiedot
 • Tehdyt toimenpiteet
 • Viemärin kunto
 • Lattiakaivojen kunto
 • Viemärin tukkeutumisen syy
 • Ongelmakohdat
 • Heikot kohdat
 • Virallinen riskikartoitus, asteikolla 1-5
 • Toimenpidesuositukset
 • Kiireelliset toimenpiteet
 • Suositeltavat toimenpiteet
 • Mahdolliset korjaus- ja viemärin sukitustoimenpiteet koko verkoston tai yksittäisten putkien osalta

Viemärin huuhtelun ja kuvauksen yhteydessä tehtävä kuntoraportti on tilaajalle hyödyllinen. Raporttia voi käyttää kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelman laatimisessa. Jos viemärin ongelma on akuutti ja toimenpiteitä vaativa, raportti auttaa ja helpottaa toimenpide päätöksen tekemisessä.

Viemärin kuntoarvion ja riskikartoituksen hyödyt
KIINTEISTÖN PÄÄTÖKSENTEKIJÄLLE

 • Laadukas selvitys kiinteistön viemäriputkien kunnosta.
 • Raportti perustuu luotettavaan kuvaan puhdistetusta viemäristä.
 • Video tukena päätöksenteossa, päätöksille perusteet.
 • Selvittää viemärin ongelmapaikat ja tukosten aiheuttajat.
 • Selvittää vuotokohdat luotettavasti.
 • Selvittää toimintahäiriöiden aiheuttajat.
 • Selvittää halkeamat putkistossa ja mahdolliset riskikohdat.
 • Helpottaa pitkän tähtäimen suunnitelman laatimista.
 • Helpottaa kiinteistön arvon määrityksessä.
 • Tuo turvaa päätöksentekoon talon ostajalle ja myyjälle.
 • Auttaa hahmottamaan nopeasti viemärin todellisen nykykunnon.
 • Apu isännöitsijälle, kiinteistöhuolto yhtiölle, hallituksen jäsenille.

Saat meiltä ammattitaitoisen ja laadukkaan raportin viemärin todellisesta kunnosta.

Raportista on varmasti rahan arvoista hyötyä kiinteistön omistajalle, päättäjille sekä asunnon ostajalle ja myyjälle.

Tilaa meiltä viemärin huuhtelu ja kuvaus saat kaupan päälle laadukkaan raportin viemäreiden nykyisestä kunnosta.

Huolettaako viemäriputkien kunto? – Pyydä meiltä tarjous viemärikartoitus kuvauksesta alla olevan painikkeen kautta!

Tai soita heti!

Tuomo Siurua 044 241 0655

Tai

Tuure Pitkälä 044 987 0979