Ainontie 10

01630 Vantaa

kerrostalon viemärisaneeraus

Melkonkatu 19

68 Asuntoa

Valmistunut 1973

Omistaa Asunto Oy Melkontorni

Toimenpiteet: Massaus

Luonto on puhjennut keväiseen väriloistoonsa merellisessä Lauttasaaren kaupunginosassa. Länsi-Helsingissä sijaitseva Lauttasaari onkin ensimmäisiä alueita, joissa lumivaipasta kuoriutunut maa saa vehreän peitteensä taas ylleen ja hiirenkorvat ilmestyvät koivupuiden oksiin. Saaren eteläosassa, Vattuniemessä, on tämänvuotinen kevät otettu kuitenkin vastaan poikkeuksellisissa merkeissä. Asunto Oy
Melkontornin hallinnassa olevaan, osoitteessa Melkonkatu 19:ssa sijaitsevaan asuinkerrostaloon on
nimittäin ollut tekeillä rakennuksen vesi- ja viemärijärjestelmät sekä märkätilat kattava peruskorjaus.
Vuonna 1973 valmistuneeseen asuinkerrostaloon tehtiin kevään aikana kokonaisvaltainen LVI-urakka
yhteensä 68 huoneistoon, ja kiinteistön viemärisaneerauksesta vastasi LVI-Tuikku.

Jouko Aalto Isännöitsijä Viemärin sukitus

Asunto Oy Melkontornin isännöitsijä Jouko Aalto kertoo valinnan viemärisaneerauksen toteuttajaksi olleen selkeä. ”LVI-Tuikusta meillä oli hyvät näytöt muualta ja heidän valintansa oli siten helppo ja luonnollinen tähänkin projektiin”, toteaa Aalto. Työmaan projektipäällikkönä työskennellyt Tarmo Halonen komppaa Aaltoa: ”He (LVI-Tuikku) vakuuttivat sekä urakkaneuvotteluissa että omalla luottamuksellaan sillä tavoin, että valitsimme heidät.”

Putkiremontti on monille kirosana, johon latautuu joukko kauhunsekaisia tunteita. Mielikuvissa putkiremontti tarkoittaa yhtä kuin evakkoon lähteminen ja oman kodin hylkääminen. Oma koti on kuitenkin kultaakin tärkeämpi paikka, jolloin väliaikainen muutto muualle voi tuntua raskaalta ja elämänlaatua merkittävästi heikentävältä asialta.

Aallon mukaan yksi yhtiön asettamista pääkriteereistä olikin juuri se, että saadaan aikaiseksi sellainen remontti, jonka aikana asukkaat voivat asua omissa asunnoissaan. Toisena kriteerinä oli, että materiaali, jota käytetään viemärisaneerauksen yhteydessä ei aiheuta myrkyllisiä liuotinkaasuja tai muuta haitallista taloyhtiön tiloihin. LVI-Tuikku sekä heidän tarjoamansa TKR viemärisaneerausmenetelmä mahdollistivat kuitenkin putkiremontin hoitumisen rivakalla aikataululla lopputuloksen laadusta tinkimättä.

Aalto kertoo, että Melkonkatu 19:n asukkaille järjestettiin myös tarvittaessa tilapäiset WC:t asuntoihin lyhyen viemärikunnostusvaiheen ajaksi. Lisäksi jokaisella kerrostasanteella oli erikseen vapaasti käytettävissä tilapäisvesi ja -viemäri, jolloin asukkaiden asumismukavuus ei olennaisesti päässyt heikkenemään. LVI-Tuikun osallistuminen vankkumattomalla ammattitaidollaan kiinteistön viemärijärjestelmien peruskorjaukseen mahdollisti saumattoman, mutta ennen kaikkea asukasystävällisen remontin.

Tarmo Halonen Viemärin sukitus projektipäällikkö

LVI-Tuikunkin tehtäviä valvonut projektipäällikkö Halonen kuvaa Melkonkatu 19:ssa toteutettua viemärisaneerausurakkaa kokonaisvaltaiseksi ja vaativaksi. Projektin hän kertoo lähteneen käyntiin purkamalla ensin kylpyhuoneet ja avaamalla sitten keittiöt osittain. LVI-Tuikun tehtävänä on Halosen mukaan ollut valurautaisten viemäreiden massaus.

Viemärit on ensin kuvattu ja sen jälkeen putsattu linjoittain ja kerroksittain – sekä alhaalta että ylhäältä. LVI-Tuikun käyttämä TKR-massaus on vesitiivis ja luontoystävällinen uusinta teknologiaa edustava pitkäikäinen pintamateriaali. Vakaalla kädellä toteutetun TKR-viemärisaneerauksen ansiosta saatiin vanhojen valurautaviemäreiden elinikää jatkettua ja erikoisosaamista edellyttäneelle korjaushankkeelle onnistunut päätös.

mies

Työmaan vastaava johtaja Mauritz Petman kehuu LVI-Tuikkua heidän hyvästä työpanoksestaan sekä yleisestä asenteesta. ”Kyllä he ovat tähän haasteeseen vastanneet kaikella kunnialla”, vakuuttaa Petman. Samoilla linjoilla ovat myös Aalto ja Halonen. ”LVI-Tuikulla on motivaatiota ja tahto tehdä tätä työtä!” toteaa Halonen napakasti. ”Tällä työmaalla ei ole kyllä ollut moitteen sijaa”, jatkaa Aalto. Aallon mukaan kaikki on mennyt aikataulujen mukaan ja pienet muutokset sekä yllätykset, joita aina tulee remonttia tehdessä, on hoidettu joustavasti. Erityisen kiitoksen ansaitsee myös TKR-viemärisaneerausmenetelmä, jonka avulla onnistuttiin saamaan aikaiseksi saumaton putkiremontti nopeasti ja edullisesti. ”Suosittelisin tätä kaikille taloyhtiöille!” tietää Aalto kertoa lopuksi ilmeisenkin tyytyväisenä.