Vapaalantie 24 a 2

01630 Vantaa

Sokeritoukka on kylpyhuoneen kiusallinen asukas – Tämä kutsumaton vieras lähtee viemärin huuhtelulla

Sokeritoukka vieraana? Kävelet yöllä puoleksi unissaan wc-käynnille, sytytät kylpyhuoneeseen valot, säikähdät vilinää lattialla. Näet lattialla liikkuvan outoja eliöitä. Ne säikähtävät sinua ja juoksevat nopeasti piiloon. Nämä kylpyhuoneen inhottavat asukit ovat sokeritoukkia.

Sokeritoukka kylpyhuoneessa
Sokeritoukka on kiusallinen asukas talon viemäreissä ja eri huoneissa

Sokeritoukka lisääntyy kylpyhuoneissa ja viemäriputkissa

Sokeritoukka on hyönteinen, jolla ei ole siipiä. Aikuinen toukka on väriltään on valkoinen. Se ei ole kovin iso, vaan pieni, noin senttimetrin mittainen. Sillä on kaksi tuntosarvea ja peräpäässä kolme viiksikarvaa.

Sokeritoukan lisääntyminen tapahtuu lämpimissä ja kosteissa tiloissa. Sokeritoukan pieni poikanen kuoriutuu munista, jotka naaras munii esimerkiksi viemäriputkeen tai kylpyhuoneen listan alle.

Sokeritoukka voi asua myös vaatekaapissa tai keittiössä

Pesuhuoneen ja WC:n lisäksi sokeritoukka voi asua myös vaatekaapissa tai keittiössä. Sokeritoukka on makuuhuoneessa inhottava asukas. Sen voi nähdä vilistävän katossa, sängyssä tai vaatekaapissa. 

Keittiössä sokeritoukka voi kulkeutua allaskaapista viemärin hajulukon kautta asuintiloihin. Toukat voi kulkeutua kerrostalossa viemärin kautta asunnosta toiseen, jolloin se on koko taloyhtiön ongelma.

Mitä sokeritoukka syö ravinnokseen

Sokeritoukille kelpaa ravinnoksi lähes kaikki tärkkelyspitoinen aine. Keittiössä sokeritoukat syövät muun muassa leivänmuruja, jauhoja ja kuivattua lihaa. Pesuhuoneessa ja WC:ssä sokeritoukat syövät ihmisiltä tippuneita hiuksia, ihokarvoja ja ihosolukkoa.

Sokeritoukka voi olla merkki talon rakenteiden kosteusvauriosta. Kosteusvaurio voi syntyä piilevästä viemärivuodosta. Viemärivuoto aiheuttaa kosteusvaurioita. Näissä olosuhteissa syntyy sokeritoukalle syötävää, home- ja mikrobikasvustoja. Toukka viihtyy siellä missä ravintoa riittää. Helpoiten sokeritoukan ravintoa ja kosteutta on saatavilla viemärissä.

Sokeritoukan haitat

Kotioloissa sokeritoukkien aiheuttamat haitat on epämiellyttäviä. Ne aiheuttavat muun muassa allergioita. Sokeritoukkapopulaatio on kasvanut runsaaksi, jos niitä näkee päivälläkin.

Runsaaksi kasvanut populaatio on kiusallinen talon asukkaalle. Sokeritoukan mukana kulkee kaikenlaisia taudin aiheuttajia ruokapöydälle ja kaappien elintarvikkeisiin.

 Sokeritoukan hävittäminen kotikonstein

Sokeritoukan hävitystä voi yrittää kotikonstein. Sokeritoukan torjunta keinoja ja torjunta-aineita on useita:

  • sokeritoukka-ansa
  • sokeritoukkamyrkky ja myrkytys
  • etikka
  • sokeritoukkapyydys
  • natria
  • ruokasooda
  • hyönteismyrkky
  • raid suihke
  • tuholaistorjunta-aineet.

Sokeritoukan hävittäminen kotikonstein voi olla todella pitkäkestoista puuhaa. Ja esimerkiksi sokeritoukan myrkytyksen yhteydessä varoaika estää asunnon normaalin käytön. Viemäriputkissa asuvia sokeritoukkia on hankala hävittää ilman ammatillista apua, koska nurkkiin suihkutettava myrkytys ei pure viemäreissä asuviin sokeritoukkiin.

Tartuntatauteja omakotitalojen ja taloyhtiöiden viemäreissä

Sokeritoukka on kaiken ikäisten ja tyyppisten talojen ongelma. Niitä voi asua sekä vanhassa että uudessa talossa. Ja niitä vilisee omakotitaloissa, paritaloissa, rivitaloissa sekä kerrostaloissa.

Sokeritoukan elinympäristö, viemäri, on melkoinen bakteeriympäristö. Varsinkin taloyhtiön viemärissä kulkee jäteveden mukana monenlaisia tartuntatautien aiheuttajia. Näitä se sitten kuljettaa mukanaan asukkaiden keittiöihin.

Viemärin huuhtelu poistaa ”sokeritoukan pesät”

Sokeritoukan hävittämiseen on olemassa yksi hyväksi havaittu menetelmä. Se on viemärin seinämien puhdistaminen kiintoaineksesta – huuhtelumenetelmällä.

LVI Tuikun käyttämä pesu-harjaus-pesu menetelmä on viemäriystävällisin viemärin huuhtelu menetelmä. Asunnon kaikki viemäriputket pestään ja harjataan erikseen jokaiselta viemäripisteeltä. Pesu-harjaus-pesu menetelmä varmistaa, että viemäriputken seinämä on täysin puhdas kiintoaineksesta.

Puhtaalla viemäriputken pinnalla ei ole sokeritoukalle ravintoa eikä suojaa.

Lue täältä viemärin avaus- ja huuhtelupalvelustamme.

Lisätietoa mm. wikipediassa.