Putkiremontti kerrostalossa vaihe vaiheelta

Putkiremontti etenee kerrostalossa vaiheittain ennakkosuunnitelman mukaan. 
Kerromme tässä mitä kerrostalon käyttövesiremontin eri vaiheissa tapahtuu.

Putkiremontin ennakkovalmistelu varmistaa sujuvan remonti

Kerrostalon putkiremontti voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että asuntokohtainen haitta-aika on mahdollisimman lyhyt.

Lyhyt asukashaitta toteutuu, kun ennakkovalmistelut tehdään huolellisesti sekä LVI-urakoitsijan asennusmenetelmät ja logistiset ratkaisut mahdollistavat sujuvan remontin.

LVI Tuikku käyttää taloyhtiön putkiremontissa omaa LVI-konttia. Putket ja komponentit säilyvät kontissa puhtaina ja ovat asentajilla heti käytettävissä. Tämä parantaa työn laatua merkittävästi.

Pintojen suojaus kerrostalon putkiremontin aikana säästää pintoja

Ensimmäinen näkyvä työvaihe kerrostalon putkiremontissa on pintojen suojaus. Pinnat suojataan, koska putkiremontin aikana talon rappukäytävissä on normaalia enemmän kulkijoita. Purku- ja asennustöistä aiheutuu pölyä ja tavaroiden kantamista riittää. Remonttialueen ja kulkukäytävien suojaus säästää pintoja naarmuilta, iskuilta ja lialta.

Kerrostalon rappukäytävät ja portaat suojataan suojapahvilla tai kovalevyllä. Kylpyhuoneiden lattiat suojataan samalla tavalla, niissä tapahtuvan työskentelyn aikana.

Läpivientien timanttiporaus – ennakkotiedotus auttaa varautumaan meluun

Uusille putkille tehdään seinä- ja lattiarakenteisiin reiät eli läpiviennit. Läpivientejä tulee usein kellaritilojen seiniin, porraskäytävien nousuihin ja asuntoihin. Kerrostalon seinä- ja lattiarakenteet ovat usein betonia. Näiden läpiviennit tehdään timanttiporaamalla. Läpivientien tekeminen aiheuttaa putkiremontin aikana taloyhtiössä meluhaittaa.

Timanttiporauksesta ja töiden aloituksesta tiedotetaan taloyhtiön asukkaita hyvissä ajoin. Aikainen tiedottaminen auttaa asukkaita varautumaan meluun ja huomioimaan myös lemmikit putkiremontin aikana.

Vanhojen käyttövesiputkien purkaminen ja vedenjakelun keskeytyminen

Vanha käyttövesijärjestelmä puretaan pois uusien putkien tieltä. Yleensä vanhat näkyvät vesijohdot puretaan pois ja rakenteiden sisässä kulkevat vanhat vesijohdot tyhjennetään ja tulpataan.

Vanhojen vesiputkien purkaminen ja uuden rakentaminen tehdään porrastetusti siten, että asuntokohtainen vedenjakelun keskeyttäminen on mahdollisimman lyhyt. 

Vedenjakelu keskeytyy asunnossa vain hetkeksi. Tämä vesikatkon ajankohta on asukkaalla tiedossa etukäteen. 

Uusien käyttövesiputkien asennus

Uusien vesijohtojen asennus aloitetaan kellarin tai teknisen tilan runkolinjoista, jonka jälkeen asennetaan porraskäytävien nousulinjat aina asuntokohtaisille vesimittareille saakka. Uudet piiloon jäävät vesijohdot voidaan tehdä normaalilla kupariputkella tai suojaputkessa kulkevalla muoviputkella. Pinta-asennukset tehdään useimmiten kromatulla kuparilla.

Runkolinjojen kannatuksessa käytetään asennuskiskoja. Asennuskiskojen käyttö vähentää äänekkäitä porauksia, koska useampi vesiputki saadaan asennettua  samaan kiskoon.

Käyttövesiputket koeponnistetaan ja eristetään ennen käyttöönottoa. Eristyksissä käytetään  PVC- tai  alumiinipäällysteisiä kivivillakouruja tai solukumimuovia.

Putkien eristäminen vähentää lämpimän käyttöveden lämpöhukkaa ja ehkäisee kylmän käyttöveden kondenssiongelmia.

Rakennustyöt kerrostalon käyttövesiremontissa

Kerrostalon kättövesiremontin yhteydessä tehdään usein myös rakennustöitä. Näitä rakennustöitä ovat porraskäytävien ja asuntojen putkikoteloinnit ja kylpyhuoneiden alaslasketut katot. Koteloinnit ja alaslaskukatot tehdään niihin soveltuvista materiaaleista, usein käytetään palosuojalevyjä. Porraskäytävän seinät voidaan maalata samaan aikaan, samoilla suojauksilla.

Kotelointien ja alaslaskujen tarkoitus on saada putket huomaamattomiksi. Jakotukit, venttiilit ja vesimittarit saadaan huoltoluukkujen taakse siististi tarkastuksia ja huoltotöitä varten.

Loppusiivous

Putkiremontin valmistuttua suojaukset puretaan ja paikat siivotaan. Asuntojen suojaukset puretaan heti asuntokohtaisten töiden valmistuttua.  Porraskäytävien suojaukset puretaan siinä vaiheessa, kun kaikki rappukäytävän asunnot ovat valmistuneet ja asennustöitä ei tarvitse enää tehdä.

Työskentelyalueiden seinä- ja lattiapinnat puhdistetaan. Jätteet kuljetetaan pois sekä lajitellaan ja kierrätetään oikeaoppisesti.

Urakan vastaanotto

Ennen urakan luovuttamista jokaiseen asuntoon tehdään tarkastus.

Tarkastuksessa kierretään kaikki taloyhtiön asunnot ja yleiset tilat. Tarkastuksessa kirjataan havaitut virheet ja puutteet, jotka korjataan ennen urakan luovuttamista. Vastaanottotarkastukseen osallistuu tyypillisesti taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä, valvoja ja urakoitsijan edustajat.

Hyvin menneen kerrostalon putkiremontin jälkeen kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä.

Pyydä LVI-Tuikulta tarjous kerrostalon putkiremontista

Onko sinun kerrostalossa alkamassa putkiremontti?
Saat LVI-Tuikulta vaivattoman ja laadukkaan putkiremontin kerrostaloosi kilpailukykyiseen markkinahintaan.

Ota rohkeasti yhteyttä jo tänään, ja varmista huoleton asuminen vuosikymmeniksi eteenpäin!