Vapaalantie 24 a 2

01630 Vantaa

Putkiremontti onnistuu, kun valmistelut tehdään huolella ja urakoitsijan prosessit ovat kunnossa

Putkiremontti onnistuu, kun valmistelut tehdään huolella ja urakoitsijan prosessit ovat kunnossa

Kerrostalon ja rivitalon putkiremontti etenee suunnitellusti, kun urakoitsija valmistautuu putkiremonttiin huolellisesti ja prosessit ovat kunnossa.

Remontin aikana tiedottaminen on urakoitsijan vastuulla. Urakoitsija pitää osakkaat ja vuokralaiset ajan tasalla putkiremontin etenemisestä aktiivisella viestinnällä.

LVI Tuikun työnjohtaja Joona Pitkälä ja myyjä Janne Karvonen kertovat tässä jutussa putkiremontin käytännöistä taloyhtiössä.

Kuinka usein putkiremontin aikana kannattaa lähettää tiedote

Putkiremontin aikana taloyhtiössä tiedottaminen on urakoitsijan vastuulla. Tiedotteiden lähettämisen aikaväli on riittävän tiheä, kun eri osapuolet saavat tarvitsemansa tiedon oikeaan aikaan. 

”Me LVI Tuikulla haluamme tehdä rivi- ja kerrostalon putkiremontista mahdollisimman helpon isännöitsijän, taloyhtiön ja projektipäällikön suuntaan.”

”Putkiremontin aikana tiedotamme osakkaita, jotta he pääsevät seuraamaan työmaan edistymistä. Ja voivat luottaa siihen, että urakka etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti.”, Janne Karvonen kertoo.

Tiedotteissa kerrotaan muun muassa:

– Milloin putkiremontissa tehdään asuntokatselmukset

– Milloin aloitetaan työt

– Milloin tehdään eri työvaiheet

– Milloin työt päättyvät

– Miten yhteisiä tiloja käytetään

– Tiedotetaan väliaikaisjärjestelyistä

Ennen putkiremontin alkua tehdään huolelliset valmistelutyöt

Ennen kuin rivitalon tai kerrostalon putkiremontin urakkavaihe alkaa, urakoitsijayrityksessä tehdään huolelliset valmistelutyöt.

”Me huolehdimme työn sujuvuudesta hyvällä suunnittelulla ja pohjatöillä. Sekä työntekijöiden koulutuksella ja työtapojen jatkuvalla kehittämisellä.”

”Ja sitten, kun saavumme työmaalle, kaikille on selvää, mitä aletaan tekemään.”, työnjohtaja, Joona Pitkälä, kertoo.

Putkiremontin kestoa voi lyhentää menetelmän valinnalla

Kerrostalon ja rivitalon putkiremontin työmaavaihe suunnitellaan siten, että asuntokohtainen haitta-aika on mahdollisimman lyhyt.

Kun putkiremontti tehdään sukittamalla, haitta-aika voi olla hyvän organisoinnin ansiosta parhaimmassa tapauksessa vain kaksi päivää.

Vaikka linjasaneeraus tehtäisiin perinteisellä linjasaneerausmenetelmällä, ja putkiremontin kesto on silloin pidempi, niin vesikatkot ovat silloinkin lyhyitä ja ne ajoittuvat muutamalle päivälle.

Kun yrityksessä on hyvät ja pitkäaikaiset työntekijät, työmaan läpivienti etenee suunnitellusti.

”LVI Tuikun asentajat on rautaisella ammattitaidolla ja asenteella varustettuja putkimiehiä ja sukittajia.” 

”LVI Tuikku on toteuttanut linjasaneerausurakoita sekä kerros- että rivitaloissa.”, työnjohtaja Pitkälä kuvailee LVI Tuikun kokenutta asentajaporukkaa.

Työmaajärjestelyt taloyhtiön pihalla

LVI Tuikulla on panostettu putkiremontin sujuvuuteen hankkimalla viemärin sukitukseen oma sukituskontti. Lisäksi putkiremonttityömaalla on käytössä oma LVI-tukkurin kontti.

Joona Pitkälä kertoo konttien eduista taloyhtiön putkiremontissa: ”Sukituskontti tuodaan rekalla työmaalle. Tämä helpottaa putkiremontin tekemistä, koska taloyhtiön tiloihin ei tarvitse rakentaa erikseen minkäänlaista työpistettä.”

”Sukituskontista löytyy viemärin sukitukseen tarvittavat tarvikkeet ja työvälineet. Kontissa on kaikki valmiina suojahaalareita myöten. Täällä on hyvä ja turvallista työskennellä.”

”Kaikki komponentit pysyvät tukkurin kontissa puhtaina ja hyvässä järjestyksessä.”

“Työmiesten aika ei mene työmaan ja tukkuliikkeen väliä ajaessa, vaan työaika käytetään tehokkaasti urakan tekemiseen työmaalla.”

Tarviiko remontin alta muuttaa pois kotoa?

Jos putkiremontti kestää pitkään, asukkaat ja vuokralaiset muuttavat putkiremontin ajaksi asunnosta pois.

Joissakin tapauksissa asuntoon voi jäädä asumaan putkiremontin ajaksi.

Jos asuntoihin tehdään viemäriremontti sukitus menetelmällä ja työ tehdään etukäteen laaditun suunnitelman mukaan, osakkaat ja vuokralaiset voivat asua asunnoissa remontin aikana.

Jotta asunnoissa voisi asua, on taloyhtiöön järjestettävä tilapäiset wc- ja peseytymistilat. Nämä järjestetään yleensä yhteisiin saunatiloihin tai taloyhtiön pihalle erilaisin ratkaisuin.

Lisä- ja muutostyöt voivat nostaa putkiremontin hintaa

Putkiremontin hinta saadaan urakkatarjousvaiheessa laskurista, ja se on lähtökohtaisesti pitävä.

Kerros- ja rivitalon putkiremontin urakkahintaan sisällytetään yleensä tietyn hintaryhmän laatat ja hanat.

Jos osakas haluaa parantaa asuntonsa viihtyisyyttä ja teettää taloyhtiölle kuulumattomia huoneiston remonttitöitä asunnossaan, putkiremontin hinta luonnollisesti nousee tämän osakkaan kohdalla.

Tällaisia lisätöitä voi olla muun muassa pistorasian asennus, seinien maalaus, parkettien ja kiintokalusteiden vaihto.

LVI Tuikun linjasaneerauksissa huoneistokohtaiset lisä- ja muutostyöt ovat sujuneet joustavasti myös aliurakoitsijoiden osalta.

”Meidän yhteistyökumppanit on valittu vuosien kokemuksen perusteella. Olemme tehneet yhdessä pitkään töitä, niin aina tietää mitä saa. ”, Joona Pitkälä kertoo.

Putkiremontin takuut

Kerros- ja rivitalon putkiremontin valmistumisen jälkeen alkaa urakoitsija takuuaika.

LVI Tuikku myöntää työlleen tavanomaisen takuun, mutta sukitetun viemärin takuuaika on markkinoiden pisin.

”Työlle itselleen on kahden vuoden takuu. Ja virhevastuu kattaa kymmenen vuotta.” 

“Sukitetulle putkelle annamme 30 vuoden takuun ja meillä on vakuutusyhtiöiden hyväksymä VTT:n sertifikaatti.”, Karvonen kertoo.

“Teemme työt ja myös mahdolliset takuutyöt vastuullisesti ja ammattitaidolla.”, työnjohtaja Pitkälä kuittaa.