Putkiremontin suunnittelu on syytä aloittaa ajoissa – ennakoimalla säästät

Tuore putkiremonttibarometri kertoo, mitkä asiat johtavat taloyhtiön putkiremontin suunnittelun käynnistämiseen. Usein samat syyt johtavat myös omakotitalon putkiremonttiin.

Putkistossa vuotoja – vesivahinko valmis

Putkiremontin suunnittelu käynnistyy nopeasti, jos putkistossa havaitaan vuotoja. Vesivahinko on valmis, kun talon vanhat putket alkavat vuotaa. Mikäli putkiston vuoto havaitaan ajoissa, voidaan välttää kallis vesivahinko.

Vuotavat putket ovat merkki siitä, että talossa on syytä tehdä nopeasti putkiston kuntokartoitus ja remonttitarveselvitys.

Putkiston korjaustarve PTS-suunnitelmassa tai kunnossapitotarveselvityksessä

Taloyhtiön PTS-suunnitelma ja kunnossapitotarveselvitys kertoo taloyhtiön akuutit ja tulevat korjaustarpeet. Asunto-osakeyhtiön hallitus tukeutuu päätöksenteossaan kunnossapitotarveselvityksen tai PTS-suunnitelman sisältöön.

Jos talon putkistossa on korjaustarpeita, tämä ilmenee hyvin tehdyissä tutkimuksissa ja raporteissa. Ennakointi tuo säästöjä putkiremontin suunnittelussa. 

Putkiremonttibarometrin mukaan remontin suunnittelun käynnistämiseen vaikuttavia asioita ovat mm. putkiston vuodot. Kuva: https://www.isannointiliitto.fi/

Putkiston kuntotutkimus kertoo putkiston kunnon ja korjaustarpeet

Putkiston kuntotutkimus kertoo puolueettomasti talon putkiston nykytilan. Kuntotutkimuksessa selviää putkiston todellinen kunto ja korjaustarpeet. Jos putkiston tila on kriittinen, kannattaa putkiremontin suunnittelu aloittaa välittömästi.

Raportissa kerrotaan yleensä eri vaihtoehdot ja menetelmät, joilla talon putkiremontti voidaan toteuttaa järkevästi ja taloudellisesti. 

Kylpyhuoneiden vesieristyksissä puutteita - vesieristysmääräykset muuttuneet

Märkätiloissa esiintyy puutteellisia ja vaurioituneita vedeneristyksiä, koska märkätilat on rakennettu oman aikakautensa rakentamismenetelmien mukaan. Myös aika tekee tehtävänsä kosteissa tiloissa. Vaurioituneet vedeneristykset eivät pidä vettä. Vesi ei kulkeudu sinne, minne sen kuuluisi – eli viemäriin – vaan pääsee tihkumaan rakenteisiin.

Vedeneristysmenetelmät ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana merkittävästi. Putkiremontissa kylpyhuoneet remontoidaan uusien vedeneristysmääräysten mukaan.

Sakka ja tukokset putkistossa aiheuttavat toimintahäiriöitä

Vesiputkiiin kertyy vuosien aikana sakkaa, joka aiheuttaa tukoksia. Ennen kuin putket ovat kokonaan tukossa putkiston ahtaumat näkyvät putkiston käytössä esimerkiksi siten, että hanasta ei tule kunnolla vettä.

Sakka pienentää putken tilavuutta ja veden virtaaminen hidastuu putkessa. Tämän vuoksi talon ylimmissä kerroksissa vesilasin täyttämiseen voi kulua kohtuuttoman pitkä aika. 

Putkiston toimintahäiriöt ovat kiusallisia kaikille talon asukkaille. Olisi hienoa, jos jokainen asukas voisi ottaa virkistävän suihkun siten, että suihkusta todella virtaisi vettä. 

Vakuutusturvan riittävyys pelottaa

Omakotitalon, rivitalon tai vuokra-asunnon omistajan on syytä tietää missä kunnossa putkisto on. Vakuutusturva voi olla riittämätön, jos talon käyttövesiputkilla on liikaa ikää. 

Vesivahingosta voi olla vaikea saada vakuutuskorvausta, jos putkistossa on ollut pitkään muhiva ongelma. Kotivakuutus korvaa yleensä vain äkilliset ja odottamattomat vesivahingot.

Kannattaa selvittää ennen kallista vesivahinkoa, mikä on oman kiinteistön putkien kunto. Kysy LVI Tuikulta tarjous käyttövesiputkien uusimisesta!

Ota meihin yhteyttä!

Tutustu linjasaneerauspalveluumme

Tutustu putkiremonttibarometrin raporttiin